Hostingvergelijken.nl


Veelgestelde vragen

Vragen over domeinnamen

Wat is een domeinnaam?
Een domeinnaam is een adres dat u in de browser kunt intypen en dat u naar een bepaalde website leidt. Een domeinnaam kan verschillende extensies hebben. In Nederland is de .nl extensie verreweg het meest gebruikt, gevolgd door .com. Op de website van een hoster kunt u controleren of een bepaalde domeinnaam vrij is en indien hij vrij is kunt u hem meteen registreren. Is een domeinnaam bezet, maar staat er geen website op? Dan staat de eigenaar van de domeinnaam wellicht open voor verkoop of verhuur van de domeinnaam. Bij een .nl domeinnaam zijn de contactgegevens van de eigenaar te achterhalen via de website van SIDN en bij een .be domein via DNS.BE. Voor .com, .net, .org en .biz domeinnamen kunt u de website whois.com gebruiken.


Wat kost een domeinnaam?
Dat hangt helemaal af van de extensie. .nl en .com domeinnamen zijn doorgaans al te registreren voor vijftig eurocent per maand of minder, terwijl u voor een .xxx domeinnaam toch wel moet rekenen op minimaal acht euro per maand. Kijk op onze domeinnamen pagina voor de huidige tarieven bij verschillende hosters.


Hoe kom ik erachter of een domeinnaam vrij is?
Op het moment dat u een domeinnaam wilt registreren bij een hoster kunt u zien of de betreffende domeinnaam vrij is. U kunt het ook achterhalen via de website van SIDN (voor .nl domeinnamen) ,via de website van DNS.BE (voor .be domeinnamen) of via de website whois.com (voor o.a. .com, .net, .org en .biz domeinnamen).


Wat als een domeinnaam bezet is?
Als een domeinnaam bezet is en er staat een website op, dan zult u waarschijnlijk een andere naam moeten bedenken of een andere vrije extensie moeten kiezen. Is een domeinnaam bezet, maar staat er geen website op? Dan staat de eigenaar van de domeinnaam wellicht open voor verkoop of verhuur van de domeinnaam. De contactgegevens van de houder kunt u vinden in de WHOIS. De WHOIS van .nl domeinnamen kunt u bekijken via de website van SIDN.nl, de WHOIS van .be domeinnamen kunt u bekijken via DNS.be en de WHOIS van o.a. .com en .niet domeinnamen kunt u bekijken via whois.com.


Wat houdt het doorsturen van een domeinnaam in?
Als u uw domeinnaam laat doorsturen naar uw website, krijgt iedereen die uw domeinnaam intypt in de webbrowser uw website te zien. U kunt er ook voor kiezen om uw domeinnaam te laten doorsturen naar een andere website of naar uw Facebook pagina. Het doorsturen is niet altijd gratis. Sommige hosters rekenen hier een extra maandbedrag voor (bovenop de registratiekosten van de domeinnaam). Dit maandbedrag kunt u zien in de categorie forwarding op de domeinnamen pagina. Een vinkje houdt in dat de betreffende hoster geen kosten in rekening brengt voor het doorsturen.


Wat houdt het anoniem registreren van een domeinnaam in?
Als u een domeinnaam anoniem registreert, dan komen niet uw gegevens, maar de gegevens van uw hoster in de WHOIS te staan. Bij een .nl domeinnaam zijn normaalgesproken alleen uw naam en e-mail adres zichtbaar in de WHOIS, maar bij domeinnamen met een andere extensie zijn normaalgesproken veel meer gegevens van u zichtbaar in de WHOIS, zoals bijvoorbeeld uw telefoonnummer en uw adres.


Wat is een WHOIS?
Een WHOIS is een openbare database met daarin gegevens van de houder van een domeinnaam. De WHOIS van .nl domeinnamen kunt u bekijken via de website van SIDN, de WHOIS van .be domeinnamen kunt u bekijken via DNS.be en de WHOIS van o.a. .com, .net, .org en .biz domeinnamen kunt u bekijken via whois.com.


Wat houdt DNS in?
DNS is de afkorting van Domain Name System en is een netwerkprotocol. Dit protocol zorgt er voor dat u, wanneer u een url (een website adres) intypt in uw browser of wanneer u op een link klikt, naar de goede website wordt doorgestuurd en dus niet het IP-adres van de website hoeft te onthouden.

Wilt u nog meer weten? Bekijk dan vooral het onderstaande filmpje van SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland).



Wat houdt DNSSEC in?
DNSSEC is een cryptografische beveiliging die een extra beschermingslaag toevoegt aan het bestaande DNS protocol. Middels een publieke sleutel kan worden geverifieerd of de adres informatie van een nameserver overeenkomt met de informatie die bij de uitgevende instatie (voor .nl domeinnamen SIDN) bekend is.

Wilt u weten bij welke hosters u een domeinnaam met DNSSEC kunt registreren? Kijk dan op onze domeinnamen pagina.


Wat is een nameserver (DNS server)?
Wanneer iemand een domeinnaam intypt in de adresbalk, zal eerst worden gekeken naar de extensie (het top level domein). In de servers van de uitgevende instantie van de betreffende extensie, voor .nl is dat SIDN en voor .com en .net is dat de ICANN, staat bij iedere domeinnaam het IP adres van de nameserver. Op die nameserver staat weer het IP adres van de server waarop de website daadwerkelijk staat.

Wanneer u een domeinnaam met forwarding / doorverwijzing bestelt of een hostingpakket afneemt, dan zult u gebruik maken van de nameserver (DNS server) van de betreffende hoster. Vaak is het wel mogelijk om zelf andere nameservers in te stellen (zie 'eigen nameservers' op onze domeinnamen pagina). Een VPS of een dedicated server kunt u doorgaans zelf als nameserver configureren.


Vragen over e-mail, e-mail pakketten en e-mail diensten

Wat is een e-mail pakket?
Met een e-mail pakket huurt u een (stukje van) een mailserver. U kunt, als u een domeinnaam heeft, zelf e-mail adressen aanmaken. Als u de domeinnaam voorbeeld.nl heeft, dan kunt u bijvoorbeeld info@voorbeeld.nl of contact@voorbeeld.nl aanmaken. U kunt de e-mails doorgaans gewoon binnenhalen op uw computer met e-mail software, zoals Windows Live Mail. Ook bieden veel hosters webmail aan. Met webmail kunt u uw e-mail online bekijken, waar en wanneer u maar wilt. Kijk voor een overzicht van alle mogelijkheden en tarieven op onze E-mail pagina.


Wat is een doorstuurservice?
Heeft u de domeinnaam voorbeeld.nl vastgelegd en zou u graag willen dat e-mails naar info@voorbeeld.nl worden doorgestuurd naar uw privé e-mail adres? Dat kan met een doorstuurservice. Een doorstuurservice is aanmerkelijk goedkoper dan een 'echt' e-mail pakket. Dit komt doordat u geen schijfruimte krijgt om e-mails op te slaan. De e-mails worden gewoon opgeslagen op de mailserver van uw privé e-mail adres.




Vragen over webhosting

Wat is een webhostingpakket?
Een webhostingpakket is een stukje webruimte op het internet, waar u een website op kunt zetten. Die website kan dan door iedereen ter wereld bekeken worden. Bij sommige webhostingpakketten wordt een domeinnaam meegeleverd, bij andere niet. U kuntt altijd een losse domeinnaam kopen (zelfs bij een andere hoster) en deze laten doorverwijzen naar uw website.


Wat is schijfruimte?
Schijfruimte is de webruimte die u kunt gebruiken voor uw website (of in sommige gevallen ook voor uw mailserver).


Hoeveel schijfruimte heb ik nodig?
Dat hangt helemaal van uw website af. Een website bestaande uit een paar HTML bestanden zonder grote plaatjes en/of afbeeldingen heeft aan slechts enkele Megabytes genoeg, terwijl website's met grote plaatjes, scripts en/of databases wel enkele honderden Megabytes of nog veel meer nodig hebben. Gebruikt u een CMS of een webwinkelsysteem voor uw website? Dan moet u ook die hosten. Dat kost vanzelfsprekend ook schijfruimte. Wordpress heeft circa 100 MB schijfruimte nodig, voor Joomla moet u zo'n 30 MB schijfruimte vrijhouden en Drupal heeft al genoeg aan 15 MB.


Wat is dataverkeer?
Dataverkeer is de maximale hoeveelheid inkomende en uitgaande data die uw website in een bepaalde periode, doorgaans een maand, mag gebruiken.


Hoeveel dataverkeer heb ik nodig?
Dat hangt helemaal van uw website en het aantal bezoekers af. Als iedere pagina van uw website 0,1 MB groot is, uw website 10.000 bezoekers per maand heeft en iedere bezoeker gemiddeld 10 pagina's bekijkt, dan heeft u dus ongeveer 10 GB (0,1 MB * 10.000 * 10 = 10.000 MB ≅ 10 GB) dataverkeer nodig. Verbruikt u te veel? Dan moet u doorgaans bijbetalen. Indien de hoster de tarieven hiervoor openbaar gemaakt heeft, kunt u ze vinden op onze hosting pagina (door uw muis op de hoeveelheid dataverkeer te houden).


Wat is een fair-use policy?
De term fair-use policy ziet u nog wel eens bij de hoeveelheid dataverkeer. Een fair-use policy houdt doorgaans in dat u een onbeperkte hoeveelheid dataverkeer mag gebruiken, zolang het niet de spuigaten uitloopt. Sommige hosters zeggen bijvoorbeeld dat uw website niet meer dan 10 keer het gemiddelde mag verbruiken.


Wat is bandbreedte?
Bandbreedte is de hoeveelheid data die uw website tegelijk kan of mag verwerken. Dit is dus niet hetzelfde als dataverkeer.


Wat is een CMS?
CMS staat voor Content Management System. Als u een CMS gebruikt, dan kunt u uw website eenvoudig online aanpassen. U hoeft dus geen kennis te hebben van HTML, CSS en/of programmeertalen. Bekende CMS'en zijn Wordpress, Joomla en Drupal. Op vrijwel ieder webhosting pakket kan een CMS geïnstalleerd worden, mits er genoeg schijfruimte voor de CMS beschikbaar is. Soms is er zelfs al een CMS geïnstalleerd of kan dit met enkele muisklikken gedaan worden. In dat geval ziet u de CMS in het CMS overzicht staan op onze hosting pagina.


Hoe moet ik een webshop maken?
Als u zelf niet kunt programmeren en u wilt een webshop laten maken, dan kunt u een programmeur inhuren die alles precies naar uw wensen maakt. Dit kost echter vaak duizenden euro's of nog veel meer. Veel goedkoper is het om te kiezen voor een standaard webshop systeem. Daarmee kunt u op eenvoudige wijze een webshop beheren, zonder dat u programmeerkennis nodig heeft. Bekende webshop systemen zijn Magento, osCommerce en Zen Cart. Op vrijwel ieder webhosting pakket kan een webshop systeem geïnstalleerd worden, mits er genoeg schijfruimte voor de CMS beschikbaar is. Soms is er zelfs al een webshop systeem geïnstalleerd of kan dit met enkele muisklikken gedaan worden. In dat geval ziet u het systeem in het CMS overzicht staan op onze hosting pagina.


Wat is een cronjob?
Een cronjob is de mogelijkheid om een bepaald script op bepaalde tijdstippen uit te voeren, bijvoorbeeld iedere woensdag om 13:00 uur, iedere dag om 23:00 uur of iedere vijf minuten.




Vragen over Virtual Private Servers (VPS)

Wat is een VPS?
Op een fysieke server kunnen met behulp van virtualisatiesoftware verschillende geïsoleerde servers aangemaakt worden. Zo'n geïsoleerde server wordt een Virtual Private Server, oftewel een VPS, genoemd. Het voordeel van een VPS t.o.v. een dedicated server is dat u eenvoudig het geheugen of de schijfruimte kunt laten uitbreiden. U hoeft zich bij een VPS geen zorgen te maken over dingen als het stroomverbruik en hardwarefalen. Op een VPS kunt u meerdere website's plaatsen en/of mailaccounts aanmaken. Ook kunt u een VPS gebruiken om (bedrijfs)software op te zetten.


Wat is dataverkeer?
Dataverkeer is de maximale hoeveelheid inkomende en uitgaande data die uw VPS in een bepaalde periode, doorgaans een maand, mag gebruiken.


Hoeveel dataverkeer heb ik nodig?
Dat hangt helemaal van de website('s) en het aantal bezoekers af. Als u één website op uw VPS heeft staan, iedere pagina van die website 0,1 MB groot is, die website 10.000 bezoekers per maand heeft en iedere bezoeker gemiddeld 10 pagina's bekijkt, dan heeft u dus ongeveer 10 GB (0,1 MB * 10.000 * 10 = 10.000 MB ≅ 10 GB) dataverkeer nodig. Verbruikt u te veel? Dan moet u doorgaans bijbetalen. Indien de hoster de tarieven hiervoor openbaar gemaakt heeft, kunt u ze vinden op onze VPS pagina (door uw muis op de hoeveelheid dataverkeer te houden).


Wat is bandbreedte?
Bandbreedte is de hoeveelheid data die uw VPS tegelijk kan of mag verwerken. Dit is dus niet hetzelfde als dataverkeer.


Wat is een snapshot?
Een snapshot is een back-up van een bepaald moment. U kunt een snapshot back-up terugplaatsen als u per ongeluk wat data gewist hebt of als er data verloren is gegaan.


Wat is een cronjob?
Een cronjob is de mogelijkheid om een bepaald script op bepaalde tijdstippen uit te voeren, bijvoorbeeld iedere woensdag om 13:00 uur, iedere dag om 23:00 uur of iedere vijf minuten.


Wat is een controlepaneel?
Met een controlepaneel kunt u uw VPS gemakkelijk beheren. Zo kunt u bestanden uploaden en beheren, mailaccounts aanmaken en beheren, een of meerdere databases aanmaken en beheren en andere personen toegang geven tot (delen van) de VPS. Bekende controlepanelen zijn DirectAdmin, cPanel en Plesk Panel.


Vragen over dedicated servers

Wat is een dedicated server?
Een dedicated server is een fysieke server waar u de volledige beschikking over heeft, maar die wordt onderhouden door de hoster. U hoeft zich bij een dedicated server geen zorgen te maken over dingen als het stroomverbruik en hardwarefalen. Op een dedicated server kunt u meerdere website's plaatsen en/of mailaccounts aanmaken. Ook kunt u een dedicated server natuurlijk gebruiken om (bedrijfs)software op te zetten.


Wat is dataverkeer?
Dataverkeer is de maximale hoeveelheid inkomende en uitgaande data die uw dedicated server in een bepaalde periode, doorgaans een maand, mag gebruiken.


Hoeveel dataverkeer heb ik nodig?
Dat hangt helemaal van de website('s) en het aantal bezoekers af. Als u één website op uw dedicated server heeft staan, iedere pagina van die website 0,1 MB groot is, die website 10.000 bezoekers per maand heeft en iedere bezoeker gemiddeld 10 pagina's bekijkt, dan heeft u dus ongeveer 10 GB (0,1 MB * 10.000 * 10 = 10.000 MB ≅ 10 GB) dataverkeer nodig. Verbruikt u te veel? Dan moet u doorgaans bijbetalen. Indien de hoster de tarieven hiervoor openbaar gemaakt heeft, kunt u ze vinden op onze dedicated server pagina (door uw muis op de hoeveelheid dataverkeer te houden).


Wat is bandbreedte?
Bandbreedte is de hoeveelheid data die uw dedicated server tegelijk kan of mag verwerken. Dit is dus niet hetzelfde als dataverkeer.


Wat is een cronjob?
Een cronjob is de mogelijkheid om een bepaald script op bepaalde tijdstippen uit te voeren, bijvoorbeeld iedere woensdag om 13:00 uur, iedere dag om 23:00 uur of iedere vijf minuten.


Wat is een controlepaneel?
Met een controlepaneel kunt u uw dedicated server gemakkelijk beheren. Zo kunt u bestanden uploaden en beheren, mailaccounts aanmaken en beheren, een of meerdere databases aanmaken en beheren en andere personen toegang geven tot (delen van) de dedicated server. Bekende controlepanelen zijn DirectAdmin, cPanel en Plesk Panel.


Vragen over colocatie

Wat is colocatie?
Bij colocatie huurt u een stukje van een 19" rack. Daar kunt u zelf een of meerdere servers in plaatsen. U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van uw server(s). De hoster regelt de stroomvoorziening en de internetverbinding.


Hoeveel rackspace heb ik nodig?
De meeste servers zijn 1 U / 1 HE (4,45 centimeter) hoog. Voor iedere 1 U server heeft u dus 1 U rackspace nodig.


Hoeveel stroom heb ik nodig?
Om te weten hoeveel stroom u nodig heeft, is het eerst belangrijk om te weten hoe het nu precies zit met stromen, spanningen en vermogens. Het schijnbaar vermogen van een apparaat (uitgedrukt in Volt-Ampère of kiloVolt-Ampère) is gelijk aan de spanning vermenigvuldigd met de stroom. Hier in Europa bedraagt de netspanning 230 Volt. Dat houdt in dat er bij een stroom van 1 Ampère een schijnbaar vermogen van 230 Volt-Ampère geleverd kan worden. Bij een stroom van 0,5 Ampère kan er 115 Volt-Ampère schijnbaar vermogen geleverd worden. Wanneer de arbeidsfactor (power factor) van een apparaat 1 is, dan is het schijnbare vermogen gelijk aan het werkelijke vermogen (uitgedrukt in Watt of kiloWatt). De arbeidsfactor van een server zal echter altijd lager dan 1 zijn. Het werkelijke vermogen kunt u berekenen door het schijnbare vermogen te vermenigvuldigen met de arbeidsfactor.

Stel: u heeft een rack met 10 servers. Alle servers hebben ze een werkelijk vermogen van 80 Watt en een arbeidsfactor van 0,9. U heeft een werkelijk vermogen van 800 Watt (10 x 80 Watt) nodig, maar een schijnbaar vermogen van 889 Volt-Ampère (800 Watt / 0,9). 889 gedeeld door 230 is gelijk aan 3,86. Dat houdt in dat u 3,86 Ampère stroom nodig heeft. In de praktijk zal dit waarschijnlijk iets lager zijn, omdat de servers niet altijd het maximale vermogen opnemen. Gebruikt u meer stroom dan u heeft besteld, dan krijgt u (doorgaans) een extra rekening achteraf.


Algemene vragen

Wat is een reseller?
Een reseller is een hoster die domeinnamen niet zelf registreert bij de uitgevende instantie en/of zelf geen servers in beheer heeft. Een reseller koopt domeinnamen in bij een andere hoster of doorverkopende partij en/of huurt servers bij een andere hoster. De meeste hosters op onze website zijn aangesloten bij SIDN (de uitgevende instantie van .nl domeinnamen) en registreren hun .nl domeinnamen direct daar. Bijna allemaal registreren ze hun .com domeinnamen, hun .net domeinnamen en hun andere domeinnamen met een internationale extensie via een doorverkopende partij.


Hoeveel kB is een MB, hoeveel MB is een GB en hoeveel GB is een TB?
1 kB (kiloByte) = 210 (1024) Bytes.
1 MB (MegaByte) = 1024 kB = 220 (1.048.576) Bytes.
1 GB (GigaByte) = 1024 MB = 230 (1.073.741.824) Bytes.
1 TB (TeraByte) = 1024 GB = 240 (1.099.511.627.776) Bytes.


Wat is het verschil tussen MB en MBit (en tussen GB en GBit)?
Één bit bestaat uit acht bytes. Één MB (MegaByte) is dus acht keer zoveel als één MBit (Megabit). Hetzelfde geldt vanzelfsprekend voor een kB en een kBit, een GB en een GBit en een TB en een TBit. De hoeveelheid schijfruimte en de hoeveelheid dataverkeer wordt vrijwel altijd uitgedrukt in Bytes (of kiloBytes, MegaBytes, GigaBytes of TeraBytes). De netwerksnelheid wordt vrijwel altijd uitgedrukt in bits (of kiloBit, Megabit, Gigabit of Terabit).


Wat is de IDNX?
IDNX staat voor 'Internet Domain Name Index'. Het is een index van de gemiddelde waarde van verkochte domeinnamen. Wanneer de index vergeleken wordt met een beursindex, zoals bijvoorbeeld NASDAQ 100, dan valt te zien dat de waarde van domeinnamen bijna hetzelfde patroon volgt als de beursindex (en dus de waarde van aandelen).

Klik hier om naar de officiële site van IDNX te gaan.


Vragen over Hostingvergelijken.nl

Zijn jullie echt onafhankelijk?
Ja, wij zijn echt onafhankelijk. Van de meeste hosters zijn wij een affiliate (wij hebben links op onze website staan en krijgen betaald als u daar op klikt en vervolgens iets bij de betreffende hoster besteld). Wij zullen echter nooit de volgorde van de resultatentabel of de resultaten in de kieswijzer aanpassen om onze inkomsten te maximaliseren. Naast de affiliate inkomsten hebben wij ook advertenties op onze site staan. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze advertenties.


Is het mogelijk om te adverteren op Hostingvergelijken.nl?
Ja, dat is mogelijk. U kunt hiervoor contact met ons opnemen . .


Er staat een fout op de website.
O, dat is niet zo mooi. Zou u zo vriendelijk willen zijn om de fout aan ons door te geven ? Alvast bedankt.


Staat uw vraag er niet bij? Schroom u niet en stel hem .